foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Badmintonster Nationale Selectie

Twitter

Afgelopen maand is een maand geweest van de toernooien. We begonnen in Nederland met de Dutch Open, vervolgens naar Zwitserland voor de Swiss International. Daarna in Frankrijk de French Open en ten slotte naar Duitsland voor de Bitburger Open. Vanuit Zwitserland zijn we doorgereden naar Frankrijk op dinsdag. Samantha en ik stonden al in het hoofdtoernooi en hoefden pas op woensdag in actie te komen. We moesten daar spelen tegen een koppel uit Duitsland, dat ons zeker niet onbekend is.

We wisten dat er goede kansen waren om deze wedstrijd in ons voordeel te beslissen en dus gingen we met een goede focus de baan op. Echter speelden we totaal niet het spel dat we moesten spelen in de eerste game. We waren te passief en wachtten teveel op wat zij deden in plaats van dat wij ze ons spel oplegden. De eerste set ging dan ook verloren. In de tweede konden we het goed oppakken en doen wat we moesten doen. Veel meer op het net leggen, over ze heen spelen en daarna pas vol erin met de aanval. Binnen no time hadden we deze set dan ook omgezet in winst (21-7). We begonnen alle vier goed aan de derde set en het ging redelijk gelijk op. Na de wissel hadden we een klein gaatje (13-10), maar die konden we helaas niet vasthouden door te makkelijke eigen fouten. Hierdoor liepen zij over ons heen en dat hebben we niet meer kunnen oppakken. Heel erg zuur om een wedstrijd te verliezen op simpele eigen fouten en niet zozeer omdat de tegenstander zoveel beter was. Zeker na de overwinning in Swiss wat ons weer wat zelfvertrouwen had gegeven is dit een zure appel. Maar ook door zure appels moet je heen bijten en dus zijn we meteen naar huis gereden zodat we op Papendal nog een paar dagen konden trainen en voorbereiden op de Bitburger Open die een week later zou plaatsvinden.

Zo gezegd, zo gedaan. Donderdag en vrijdag nog goed kunnen trainen op Papendal, het weekend lekker rustig aan gedaan, maandag en dinsdag nog de laatste puntjes op de i op de training op Papendal en dinsdagmiddag afgereisd naar Duitsland. Na een 5 uur durende rit eindelijk op de plaats van bestemming aangekomen. Duitsers schijnen het normaal te vinden om een snelweg af te sluiten en een onmogelijk slechte omleiding aan te geven dus vandaar dat het allemaal wat minder voorspoedig ging dan gehoopt. Gelukkig waren we op tijd vertrokken dus we konden in de hal nog even wat eten, toen naar ons hotel gegaan en lekker vroeg naar bed. We hoefden pas om 17.30 uur te spelen de volgende dag, dus in de ochtend konden we rustig aan doen, met Kim de voorbespreking doen en goed voorbereiden. We speelden tegen een koppel uit Chinese Taipei. Afgelopen zomer hebben we ook tegen hun gespeeld en toen wonnen we in twee sets, maar wel close, dus we wisten dat het belangrijk zou zijn om er goed op te staan. De eerste game waren we iets te verdedigend ingesteld, waardoor we onze tegenstanders iets te makkelijk de punten gaven. Gelukkig werden we wakker in de tweede en derde en wonnen we de wedstrijd alsnog! Erg fijn om ook weer een keer op een wat groter toernooi een rondje te winnen!

De tweede ronde moesten we het opnemen tegen de als tweede geplaatste Indiërs, momenteel de nr 11 van de wereld. De week ervoor hadden Selena en Eefje tegen ze gespeeld, dus we konden mooi de tactiek een beetje afkijken. Natuurlijk is het altijd nog iets anders om het ook daadwerkelijk zo uit te voeren! We begonnen scherp en speelden een slimme wedstrijd. Bij vlagen vielen we nog een beetje terug in onze 'survive modus', de shuttle alleen maar terug slaan in plaats van met een plan spelen en bepaalde zwakheden van je tegenstander willen blootleggen, maar we hadden een ruime voorsprong gepakt in het begin waardoor we het ons net konden permitteren om af en toe te verslappen. Met 23-21 wonnen we de eerste set. In de tweede startten zij heel sterk en speelden wij een tandje te langzaam, waardoor zij ons overklasten. Met een snelle 21-13 moest er een beslissende set komen. Ook hierin startten zij sterk, maar gelukkig konden we het toen goed omzetten en zorgden we ervoor dat we het gat weer verkleinden. Na de wissel bij 11-9 maakten we een goede reeks naar 11-14 voor. Daarna kwamen zij weer bij en bleven we om elkaar heen draaien. Matchpoints over en weer, maar nadat wij er 3 overleefd hadden, pakten wij ons tweede matchpoint en wonnen we de wedstrijd! Heel erg blij met deze overwinning! De afgelopen maanden hebben we het zwaar gehad, niet alleen qua lotingen maar ook qua verlies en wedstrijdritme. Steeds verliezen in de eerste ronde is zuur, hoe goed je tegenstanders ook zijn. Dat we de Swiss hadden gewonnen was natuurlijk fijn, maar daar stonden we dan ook als eerste geplaatst en moesten we dat eigenlijk ook doen. Om nu hier op dit toernooi van een geplaatst koppel te winnen doet je zelfvertrouwen toch net wat meer goed. De kwartfinale was bereikt!

Daarin moesten we het opnemen tegen een koppel uit Thailand. De laatste ontmoeting hadden we dik verloren, daarin waren we niet geduldig genoeg om de rally aan te gaan en daarvoor zijn we toen goed afgestraft. Kwestie om dat nu anders te doen dus. In de eerste set lukte het redelijk. We hadden niet hele lange rallies, maar konden wel aardig meekomen. Echter was het niet genoeg om ook maar in de buurt te komen van de setwinst, maar het was al beter dan de vorige keer. In de tweede set speelden we veel beter. Veel aanvallender van onze kant en betere variatie in de aanval en aan het net in plaats van alleen maar hard. We hadden zelfs nog drie setpoints, maar konden deze helaas niet verzilveren door verkeerde keuzes op dat moment. Achteraf natuurlijk balen dat we geen set hebben kunnen afsnoepen, maar we kunnen zeker terug kijken op een goed toernooi!

De afgelopen vier weken zijn druk geweest, maar hebben ons wel een positief gevoel opgeleverd. Op de Dutch hebben we een prima pot neergezet tegen de Stoeva zusjes die het toernooi wonnen, de Swiss hebben we zelf gewonnen. Op de French was het even zuur, maar hebben we met vlagen wel het goede spel neergezet op de eigen foutjes na, en op de Bitburger hebben we dit weer goed kunnen oppakken en drie goede wedstrijden kunnen spelen. We weten dat we goed kunnen meekomen met de meeste koppels als we allebei ons niveau halen. Het verschil in het winnen en verliezen is nu alleen nog het lezen van de tegenstander en het weten waar de volgende slag gaat komen, zodat je een betere positie hebt in plaats van dat je achter de feiten aanloopt. Dat is iets waar wij nu aan moeten gaan werken. We hebben de komende twee weken op Papendal om te trainen en dan reizen we af naar Schotland voor ons volgende toernooi. Daar zal ik weer zowel de dubbel met Samantha als de mix met Ruben gaan spelen. Tussendoor zijn er nog twee competitie wedstrijden dus ik zit in ieder geval niet stil!